onsdag 23 november 2011
Kanellängd
4 ägg
3 msk sukrin + ev lite stevia
100 g smält smör
1 dl grädde
1 rågad dl kokosnötsmjöl
3 msk bake Pro
1 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat (hade inget bakpulver
1 tsk kardemumma
Vispa ägg och sötning, blanda i smör och grädde. Blanda det torra för sig och blanda sedan allt och låt svälla en stund. Jag kletade ut degen på en bit plastfolie, pudrade över lite sukrin melis, stevia och kanel och hyvlade sedan över smör. Med hjälp av folien rullade jag ihop en rulle och lade över på bakplåtspapper. Jag klippte jack i rullen som jag sedan förde åt var sitt håll för ett flätmönster (vilket inte riktigt höll sig vid gräddningen). Jag gräddade i 175 grader i ca 20 minuter. Mycket gott om man är sugen på kanelbulle! Även sockerråttan till make godkände detta. Jag tror längden blir godare imorgon dessutom, det brukar mina bakverk vara. Nästa gång blir det nog bullar i formar istället.
Snabblunch
tisdag 22 november 2011
Lussefirandet räddat!
Entrecote
Chokladpudding
3 dl grädde
1 dl vatten
3 gelatinblad
2 msk kakao
2 krm vaniljpulver
Valfri sötning efter smak
Blötlägg gelatinbladen, koka upp grädde, vatten kakao och vaniljpulver. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i chokladgrädden. Smaka av med valfri sötning, jag använde två matskedar Sukrin melis och några droppar flytande stevia med vanilla creamsmak (köpt hos iherb.com, rekommenderar verkligen den nätbutiken; massor med bra produkter till bra priser och supersnabb leverans. Om du uppger koden GAH344 när du beställer får du 5 dollar i rabatt!). Häll upp i en stor form eller i portionsformar och ställ svalt att stelna i några timmar.
tisdag 25 oktober 2011
Köttfärssoppa
500 g köttfärs
1 röd paprika, hackad
1 morot, grovriven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 bit vitkål, strimlad
1 gul lök, hackad
1 liter vatten
2 buljongtärningar eller motsvarande mängd fond
2 msk tomatpuré
1 burk creme fraiche
salt och svartpeppar
Stek köttfärsen i smör och tillsätt grönsakerna när färsen är genomstekt, fräs en liten stund. Tillsätt över vatten, buljongtärning/fond och tomatpuré och koka tills grönsakerna är lagom mjuka för ditt tycke. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar och koka upp igen. Smaklig spis!
Skippa moroten om du inte vill äta rotfrukter.
Helgfrukost
Här ovan var en helgfrukost bestående av rysk yoghurt med lite körsbär (finns frysta på Willy´s; jättegoda!), ett kokt ägg, ett par ostskivor med bregott och salami och skinkskivor med philadelphiaost emellan. Om jag inte minns fel var det även gurkstavar i skinkrullarna. Gott och lyxigt en helgmorgon!
onsdag 19 oktober 2011
Pizza för hela slanten!
- en liten pizzaugn med en sten i botten som värms upp precis som en riktig pizzaugn och värmeslingor i locket. I en vanlig ugn är det svårt att få till en riktigt bra pizza men med denna blir det perfekt! Nu äter ju inte jag mjölpizza men när jag gjorde det åt jag hellre hemgjord från denna än köpt. Min mamma och hennes sambo vill hellre också äta vår pizza än köpta. Vi hade tidigare en annan variant av ett annat märke som gick sönder och sen fick vi den här av min mamma så att de skulle kunna bli bjudna på pizzor även i fortsättningen. Denna har hållit i fler år och jag vet inte vad vi gör när den ger upp, jag vet inte om de tillverkas längre. Jag skulle gärna bjuda er som läser på ett smakprov om jag kunde! Medan maken gjorde mjölpizzor gjorde jag min egen variant:
En "deg" på två ägg, en skvätt olja, 3 msk grädde och 1 msk fiberhusk som fick svälla en aning. Jag smetade ut den med blöta händer på ett bakplåtspapper och förgräddade en liten stund. Den här degen måste gräddas på bakplåtspapper. Degen räckte till två pizzor.
Här är mina två pizzor före gräddning; en med skinka, lök, paprika, salami och mozarellaost, den andra med kebabkött, paprika, lök och feferoni.
Och här ovan den färdiga kebabpizzan som serverades med kebabsås! Pizzorna blev i storlek ungefär som en barnpizza och en halv räcker gott och väl åt mig så det blev fyra måltider av mina två pizzor. Så gott att kunna äta pizza som smakar i stort sett som riktig pizza! Jag brukar göra pizzasallad också, och ibland även tzatsiki. Jag strimlar vitkål (jag har en mandolin) tunt och kokar upp ½ dl olja, ½ dl äppelcidervinäger och ½ dl vatten som jag kryddat med 1 tsk salt, 1 tsk sukrin (socker eller honung om man vill istället) svartpeppar och pepparmix. Sen häller jag dressingen över vitkålen, blandar och ställer svalt en stund tills salladen kallnat. Det blir den godaste pizzasalladen tycker jag.
Baconpaj
söndag 9 oktober 2011
Kärleksmums
söndag 25 september 2011
Bakerix från lchf-butiken
Någonting jag däremot verkligen rekommenderar från lchf-butiken är deras lakritspastiller. De innehåller endast extrakt av lakritsrot, inget socker eller sötningsmedel och smakar bara massa lakrits. Gott att ta en om man någon gång ibland vill känna smaken av lakrits utan att behöva äta kolhydrater. Asken innehåller ca 90 pyttesmå pastiller och kostar bara 35 kronor. Jag har bara ätit 3-4 st hittills så asken lär räcka länge!
måndag 19 september 2011
Det doftar ljuvligt i mitt kök just nu!
lördag 17 september 2011
Baconlindad kyckling med balsamvinägersås
4 stora kycklingfiléer
2 paket bacon
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
3 msk balsamvinäger
1½ msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor
Svartpeppar, grovmalen
Skär filéerna i två bitar på längden och linda in dem i bacon, jag använde två baconskivor per kycklingbit och fäste med tandpetare. Stek kycklingen tills den är nästan klar och lägg i en ugnsform. Blanda ihop resten och häll över kycklingen. Gratinera i ca 225 grader tills kycklingen är helt klar, ca 15-20 minuter.
fredag 16 september 2011
Om svamp, fast inte sån man äter...
Men det jag tänkte skriva om idag handlar inte om matsvamp utan en annan mycket otrevligare form av svamp, nämligen fotsvamp. Jag brukar ju mest publicera recept här på min blogg för jag tycker att det finns så många andra som skriver bättre än mig om olika saker men då och då får jag för mig att säga nåt mer än hur man lagar till olika maträtter.
Hur som haver så har jag haft problem med fotsvamp på den ena av mina fötter i många år, jag kan inte riktigt minnas hur länge men säkert mer eller mindre i 10 år i alla fall. Jag har alltid haft receptfria läkemedel mot svamp hemma för nästan så fort jag avslutat en kur så har jag fått en ny infektion. Min fotsvamp yttrar sig så att jag får små blåsor djupt under huden som kliar nåt så infernaliskt att man blir tokig! Jag måste ta nåt vasst och försöka ta hål på blåsan (aj, det gör riktigt ont!) och trycka ut blodblandad vätska så avtar klådan så småningom. Efter det så lossnar huden där blåsan varit och så blir jag lagom skinnflådd. På sommaren går jag alltid barfota och då tycker man ju att det borde bli bättre med svampen, men icket, på sommaren har min ena fot varit helt skinnflådd! Kul att gå i öppna skor osv. då...Till slut började jag även få nagelsvamp på stortånageln och nagelsvamp ska tydligen vara mycket svårt att bli av med. Jag hoppades när jag började med lchf att svampen skulle försvinna eftersom svampen borde svälta när man stryper kolhydratintaget. Jag hade i minnet en studiekamrat från universitetstiden led av candida i tarmarna och åt helt socker- och jästfritt ett tag och blev botad. Jag började äta lchf hösten 2008 och har haft några återfall i kolhydratsträsket under följande två åren. Ingen påverkan på min fotsvamp tyvärr. Men sedan hösten 2010 har jag hållit mig helt på banan, inga direkta återfall. Någon gång kan jag äta något kolhydratrikt, smaka en bit tårta, lite potatis, glass osv. men det är inte ofta och så måste jag få göra för att detta ska funka, för det allra mesta håller jag mig inom ramarna. Godis har jag till exempel inte smakat överhuvudtaget på över ett år! Jag är i och för sig ingen stor godisråtta men det brukar ju ha slunkit ner ändå! Mörk choklad äter jag ibland men det är inte riktigt samma sak tycker jag.
Och tro det eller ej men under våren fick jag allt mindre besvär med min fot och jag började hoppas lite att den skulle försvinna, nagelsvampen verkade dock vara kvar i samma omfattning. Innan jag hade vågat ropa hej så fick jag ett gräsligt anfall igen och fick minst en blåsa om dagen. Jag körde svampgel och Pevarylpuder i två-tre veckor och till sist försvann det. Jag har nu inte haft några svampproblem sedan i våras, jag har haft fina fötter hela sommaren! Och nu har snart även nagelsvampen försvunnit! Det är bara kvar lite högst upp på nageln som jag snart kan klippa bort, allt nytt på nageln är fint och rosa! Jag tackar helt klart lchf för det. Att det tog mer än ett halvår på ganska strikt kost att bli av med den gör mindre, huvudsaken att det är borta! Detta är ett av mina skäl till att aldrig mer återgå till högkolhydratskost.
Till saken hör också att jag har en hudsjukdom eller en defekt som gör att jag har fel på hornlagret i huden på händer och fötter. Denna defekt gör att jag har tjockare hud än normalt på handflator och fotsulor och små hudförtjockningar på knogarna. Man kan ju tro att tjockare hud skulle vara mer robust och motståndskraftig men tyvärr är det helt tvärtom, kanske därför jag har haft så stora problem. Min mamma har samma huddefekt som jag och har också problem med svamp, hon är dock en riktig sockerråtta som aldrig skulle kunna skippa kolhydrater.
Jag har undrat om inte svamp har blivit vanligare på senare år, i takt med att vi äter allt mer godis och socker i alla former. Jag upplever att reklamen för olika sorters svampdödande läkemedel ökar också, både för fotsvamp, nagelsvamp och svamp i underlivet. En snabb googling på ämnet hittar den här artikeln från Umeå universitet där man menar att svåra svampinfektioner har ökat med 200 procent sedan 70-talet. I en artikel i Expressen säger man att "Allt fler kvinnor drabbas av svamp i underlivet. Enligt apotekets statistik har försäljningen av läkemedel mot svampinfektioner ökat markant de senaste åren". I artikel står att man inte vet vad orsaken är men att man har hittat samband mellan stress och svampinfektioner. Det kan säkert stämma men jag har blivit övertygad om att kosten kan ha en riktigt stor del i dessa besvär också. I tipsrutan om hur man blir av med svampinfektioner skulle jag vilja lägga till "minimera kolhydratintaget".
Vad tror du?
måndag 29 augusti 2011
Ostkaka
1 burk keso
4 ägg
2 dl grädde
½ tsk vaniljpulver
några droppar bittermandelolja
ev. sötningsmedel
Blanda allt och häll smeten i en smord form och grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Viltskav med kantareller
1 pkt viltskav
1 pkt bacon
150 g svamp (min var förvälld)
1 liten gul lök
1 msk viltfond
2 dl grädde
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
Stek bacon, skav och lök, tillsätt svamp. Häll i fond och grädde och krydda efter smak och låt koka ihop en liten stund.
fredag 26 augusti 2011
Tiotusen besök imorgon?
Här har det inte uppdaterats så flitigt under sommaren, mycket beror på att vi inte ätit så kul mat att blogga om. Hur kul är det att blogga om den femtionde grilltallriken som ser nästan likadan ut som de fyrtionionde tidigare? Och så har ju sommar, semester och lite resande kommit emellan. Senast har vi varit i fjällen en vecka och plockat kantareller i massor, herregud så mycket svamp det fanns. Det känns jobbigt att vi lämnade kvar så mycket i skogen... Men frysen är fylld med kantareller så det kommer säkert upp ett och annat recept med detta som ingrediens framöver ;-) !
torsdag 11 augusti 2011
Lax i ugn
4 laxfiléer
2 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
2 nävar färskriven parmesan (ca 100 g)
dill
citronpeppar (Kockens)
vitpeppar, svartpeppar och ev. salt
Lägg laxen i en form, krydda med lite salt och citronpeppar. Rör ihop creme fraiche med hummerfond och kryddor och rör i osten. Bred blandningen över laxen och gratinera tills laxen är färdig och rätten fått fin färg.
Bakogryta med köttfärs
500 g köttfärs
500 g rödlök
3-4 tomater
1 dl tomatpuré
250 g smör (matfett som det står på receptet)
1-2 msk bakokrydda
1 tsk salt
Fräs löken på svag värme tills den blivit gyllenbrun, enligt burkens recept ska man fräsa utan smör, det gav jag upp då det fastnade i botten på min gryta. Tillsätt under omrörning smör, bakokryddan och salt, tillsätt sedan köttfärs, tomatpuré och tomater i bitar. Koka på låg värme i 2-3 timmar.
måndag 8 augusti 2011
Karl johansoppa
Jag blötlade en halv påse torkad Karl johansvamp i lite vatten i ca en halvtimme, fräste en hackad scharlottenlök i smör och tillsatte svampen med blötläggningsvattnet och en halv buljongtärning. Detta fick koka ca tio minuter, sedan tillsatte jag grädde (kanske 1½ dl) några klickar creme fraiche och en skvätt torr sherry (i avsaknad av vitt vin), smakade av med salt och peppar och lät soppan koka ner lite. sedan mixade jag soppan ganska slät med stavmixer och smörstekte kantareller (plockade i Hemavan förstås) som lades i soppan innan servering.
söndag 7 augusti 2011
Kycklingnuggets
Nuggets:
500 g kycklingfilé (jag använde lårfilé)
1 ägg
1 dl pofiber
½ dl färdiriven parmesan i påse
1 tsk citronpeppar
1 krm salt
Blanda pofiber med ost och kryddor. Skär kycklingen i bitar, doppa i ägg och sedan i pofiberblandningen. Stek i smör, antingen kan man steka dem färdiga i pannan eller så lägger man dem i en form och kör dem klart i ugnen.
Basilikadressing:
1 kruka basilika
4 msk olivolja
2 dl creme fraiche
örtsalt
Mixa allt till en grön dressing.
Mango-currydressing
1 tsk mango chutney
1 tsk curry
4 msk majonnäs
1½ dl creme fraich
lite salt
Blanda ihop allt och smaka av.
Jag hade lite fattigt med grönsaker i kylskåpet så det blev bara tomater och gurka som tillbehör, övriga fick också pommes frites.
Ostfrallor
1 dl pofiber
1½ tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 ägg
1 dl vatten
1 näve riven ost
Blanda ihop allt utom osten och låt det stå och svälla ca 15 minuter så slipper man knastret som kan bli av fiberhusken. Blanda i osten och forma tre bullar eller thékakor på en plåt och grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter, eller tills de fått lite färg.
lördag 6 augusti 2011
jalapeñopoppers med bacon
Plocktallrik
lördag 30 juli 2011
Lite förbjuden frukt
Jag saknar faktiskt att äta rotfrukter. Pasta, ris och spannmål klarar jag mig bra utan men rotfrukter (och potatis) saknar jag då och då så jag äter det ibland. Potatis kan jag smaka typ ett par klyftpotatisar eller liknande men det händer att jag äter en hel portion rotfrukter (morot, kålrot, pallsternacka, rotselleri osv.). Jag är av den uppfattningen att det är bättre att "synda" med lite rotfrukter en gång per månad än att trycka i sig lösgodis eller liknande, är det någon som håller med mig? Jag är, som jag skrivit tidigare, inte superstrikt med min kost och äter LCHF framför allt för att må bra.
Lammfärsbiffar
måndag 25 juli 2011
Flygande Jacob
1 grillad kyckling
2 pkt bacon
2 bananer
3 dl grädde
chilisås och tomatpuré efter smak
Herbamare örtsalt
svart- och vitpeppar
Skär kycklingen i bitar och lägg i en form, skiva bananerna och lägg över. Vispa grädden och blanda med chilisås/tomatpuré och kryddor och slå över kycklingen. Stek bacon och strö över. Gratinera i ca 225 grader. Servera med jordnötter.
torsdag 9 juni 2011
Kycklinggryta
2-3 kycklingfiléer
1 paket bacon
½ röd paprika
ca 1/4 purjolök
1 msk kycklingfond
1 soltorkad tomat i bitar
2 dl creme fraiche
ev. en skvätt grädde
salt och peppar
Skär kyckling och bacon i bitar och stek i smör. Tillsätt grönsakerna och fräs mjuka, tillsätt övrigt och koka ihop en stund. Krydda efter egen smak.
Laxpudding
måndag 30 maj 2011
Köttfärslimpa
800 g blandfärs
100 g creme bonjourost med vitlökssmak
2 ägg
ca ½ dl grädde
2 soltorkade tomater
1 näve färska basilikablad
salt & peppar
Blanda färsen med osten, äggen och grädden. Hacka tomaterna och basilikan och blanda ner tillsammans med salt och kryddor, jag använde mald vitpeppar och grovmalen svartpeppar. Forma till en limpa i en eldfast form och grädda i ugnen i ca 200 grader tills den är färdig, tid beror på hur tjock limpan är och hurdan din ugn är. Jag serverade köttfärslimpan med ratatuille (stavas det så?) på burk, den variant jag hade innehöll under 5 g kolhydrater och var riktigt god (d´aucy tror jag märket heter). Resten av familjen åt även pasta till. Jag åt också färsk rå broccoli med lite fetaoströra till.
måndag 16 maj 2011
Bästa brödet hittills
10 stora ägg
50 g smält smör
1 ½ dl kokosnötmjöl (obs! ej malda kokosflingor!)
1 dl fibrex, mald
½ dl pofiber
½-1 dl kruskakli
Vispa äggen och blanda sedan i resten. Häll upp i bakpappersklädd brödform och strö över sesamfrön eller nåt annat gott. Grädda i 35-40 minuter. Kolla med sticka om det är klart.
lördag 14 maj 2011
Chokladkaka
Jag tänkte göra ett nytt (av otaliga) försök att få till en hyfsad kladdkaka av lchf-typ. Jag och många fler med mig gillar ju kladdkaka... Jag tänkte testa kokosmjölet även till detta. Än har jag inte fått till ett riktigt bra recept men detta är fullt ätbart i alla fall och riktigt gott. Min kaka blev ganska tunn för min form var ganska stor, ta en mindre for för en tjockare kaka. I så fall kanske man får justera gräddningstiden. Om man vill ha kakan kladdig får man passa noga och testa med en sticka.
100 g smör
½ dl sukrin + ev. lite stevia el. annat sötningsmedel
4 ägg
2-3 msk kakao
ev. 20-30 g choklad, minst 70 %
½ dl kokosnötmjöl
2 krm vaniljpulver
Smält smöret och ev. choklad, rör i resten och häll i smord och pofiberbröad (eller bröa med kokosflingor) form. Grädda i 175 grader i ca 7 min.
fredag 22 april 2011
Mozzarellabiffar
Jag har länge tänkt testa att göra mozarellabiffar, receptet hittade på Matplatsen.se. I veckan gjorde jag slag i saken och de var väldigt goda. Jag serverade med rå blomkål, men en sallad skulle vara gott till.
600 g blandfärs
1 förp mozzarella i bit
1/2 kruka färsk basilika
4 soltorkade tomater
1 dl vispgrädde
1 ägg
salt & svartpeppar
smör att steka i
sås:
stekskyn
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
1/2 köttbuljongtärning
Blanda färs, ägg, grädde, strimlad basilika, hackade soltorkade tomater och mozzarella skuren i små kuber. Salta & peppra. Forma 6 st biffar. Stek biffarna på ganska hög värme, några minuter per sida, i rikligt med smör. Lyft upp biffarna och rör ner grädde, philadelphia och buljongtärning i steksyn. Låt koka upp och lägg i biffarna och låt dem puttra med tills de är genomstekta. (Blir såsen för tjock så späd på med lite vatten)
onsdag 13 april 2011
Husets fiskgratäng
Biffar och blomkålsmos
Biffar går ganska snabbt att göra och är riktigt gott. Beroende på kryddning och tillbehör kan det även passa som helgmat tycker jag. Här var det en vardagsmiddag så det blev en vanlig gräddsås på stekskyn och ett blomkålsmos till, make och barn fick potatismos. När jag gör grönsaksmos kokar jag grönsakerna mjuka i vatten, låter dem ånga av ordentligt och mixar sedan med mixerstav ner dem med smör. Jag använder ingen grädde, bara smör. Jag tycker dels att det inte behövs och så sparar jag in några kolhydrater.
tisdag 12 april 2011
Tigerkaka
4 ägg
3 msk sukrin
2 msk Canderel
½ tsk vaniljpulver
100 g smält smör
3/4 dl kokosmjöl
½ dl pofiber
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
½ dl vispgrädde
Ägg och sötningsmedel vispas lite pösigt, de torra ingredienserna utom kakao blandas för sig innan allt blandas. Hälften av smeten klickas ut i en smord och pofiberbröad form. Resten av smeten blandas med kakao och klickas i formen. Gräddas i 175 grader ca 30 minuter.
Grillat är godast!
Vi premiärgrillade i söndags och oj, vad gott det var! Jag var så hungrig att jag glömde ta kort på maten innan den var slut. En tom tallrik vittnar i och för sig om att maten smakade bra men det ser kanske inte så aptitretande ut. Igår blev det strömavbrott precis i middagstid så det blev grillat till middag igen och den här gången kom kameran fram före maten låg i magen.
Vi grillade benfri kotlett som jag kryddade med Santa Marias rub Caribbean style. Sallad, Rydbergs bearnaisesås och en fetaoströra serverades till. Jag mosade fetaost och blandade med creme fraiche, vitlök och Santa Marias Barbeque mesquite peppar i kryddkvarn, den kryddan rekommenderas verkligen om ni inte redan testat den!
torsdag 7 april 2011
Kryddkaka
Kokosmjölet jag beställde från Bodystore måste testas mera så jag slängde ihop en sorts sockerkaka med kardemumma och kanel i. Jag måste verkligen säga att jag blev nöjd med resultatet! Detta slår ponesvarianterna ordentligt. Strukturen på kakan är verkligen som riktig sockerkaka och smaken också, i alla fall enligt mina sockeravvanda smaklökar. Detta recept kommer jag att vidareutveckla!
4 ägg
3 msk sukrin
2 msk Canderel
½ tsk vaniljpulver
100 g smält smör
½ dl kokosmjöl
1 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor (stöts i mortel)
1 tsk kanel
½ dl vispgrädde
Ägg och sötningsmedel vispas lite pösigt, de torra ingredienserna blandas för sig innan allt blandas och hälls i en smord och pofiberbröad form. Gräddas i 175 grader ca 30 minuter.
onsdag 6 april 2011
Falukorv med gräddstuvad vitkål
När jag inte orkar laga annan mat till mig och resten av familjen äter korv och makaroner brukar jag gräddstuva grönsaker till. Ibland blir det stuvad spenat eller stuvad grönsaksblandning men den här gången blev det vitkål som fick koka mjuk i grädde. Jag kokade upp grädde i stekpannan och kokade strimlad vitkål mjuk, kryddade med salt, svart- och vitpeppar. Till detta ett stekt ägg.
tisdag 5 april 2011
Shiratakinudlar
500 g kyckling fräses, sedan i med en påse wokgrönsaker. När det stekts hällde jag i en burk vanlig kokosmjölk och en tetra coconut cream. Jag kryddade med röd och grön currypasta, fisksås och lite kycklingfond.
Rostebröd!
Broccolikyckling
Kyckling är en av mina favoritråvaror och denna maträtt är bland det godaste jag brukar göra av kyckling. Jag antar att det är ett sådant där vandringsrecept för jag har fått det av min mamma som fått det av en bekant som fått det av... Jag kallar det rätt och slätt för broccolikyckling.
Kyckling skärs i bitar och steks nästan färdiga i smör, salta och peppra. Broccoli, så mycket man vill ha, förkokas en liten stund och läggs sedan i en ugnsform. Kycklingen läggs över och så vispar man ihop en sås av grädde, creme fraiche och kycklingfond som slås över. Rätten gratineras sedan i 200 grader tills kycklingen är klar och såsen bubblar överallt. Jag har inget regelrätt recept med mängder men till 4 portioner kanske man tar 500-600 g kyckling, 500-1000 g broccoli, 1 burk creme fraiche, 3 dl grädde och 3-4 msk kycklingfond. Den här gången spetsade jag såsen med lite sambal oelek också. Kolhydratiker får ris till, jag äter det precis som det är. Prova detta, det är så gott!
måndag 4 april 2011
Fiskfest!
Två portionsbitar Hälleflundra (funkar bra med vilken fisk som helst!) lades i en liten form och kryddades med citronpeppar, en näve räkor och en rejäl näve riven parmesanost lades över. En burk creme fraiche vispades ihop med en dl grädde och lite mer citronpeppar och hälldes över fisken. In i ugnen på ca 200 grader tills fisken var färdig. Kalasgott och kommer att göras många fler gånger! Jag serverade fisken med ett kokt ägg i bitar.
torsdag 24 mars 2011
Pizza!
3 ägg
1,25 dl grädde
3 msk fiberhusk
2 msk olja
Vispa ihop allt, låt svälla lite och bred ut på bakpappersklädd plåt. Om smeten svällt mycket kan man doppa en sked i vatten för att lättare smeta ut den. Grädda botten i 200 grader tills den ser klar ut, lägg sedan på topping och grädda igen.