onsdag 19 oktober 2011

Pizza för hela slanten!

Bilden ovan är en pizza med deg bakad på mjöl, makens och barnens pizza. Visst har maken bakat en snygg pizza hemma i vårt kök? För många år sedan jobbade både jag och maken på en restaurang/pizzeria så vi kan båda baka pizza på riktigt. Okej, jag ska erkänna att han är strået vassare än mig och var mycket snabbare på att baka pizzorna än vad jag var ;-)! Hemligheten för att få de fina kanterna på pizzan är att "dra" ut pizzan, inte kavla, sedan lägger man på tomatsås och ost och sist resten av fyllningen. En annan "hemlighet" för att få till perfekta hembakade pizzor är denna:

- en liten pizzaugn med en sten i botten som värms upp precis som en riktig pizzaugn och värmeslingor i locket. I en vanlig ugn är det svårt att få till en riktigt bra pizza men med denna blir det perfekt! Nu äter ju inte jag mjölpizza men när jag gjorde det åt jag hellre hemgjord från denna än köpt. Min mamma och hennes sambo vill hellre också äta vår pizza än köpta. Vi hade tidigare en annan variant av ett annat märke som gick sönder och sen fick vi den här av min mamma så att de skulle kunna bli bjudna på pizzor även i fortsättningen. Denna har hållit i fler år och jag vet inte vad vi gör när den ger upp, jag vet inte om de tillverkas längre. Jag skulle gärna bjuda er som läser på ett smakprov om jag kunde! Medan maken gjorde mjölpizzor gjorde jag min egen variant:

En "deg" på två ägg, en skvätt olja, 3 msk grädde och 1 msk fiberhusk som fick svälla en aning. Jag smetade ut den med blöta händer på ett bakplåtspapper och förgräddade en liten stund. Den här degen måste gräddas på bakplåtspapper. Degen räckte till två pizzor.


Här är mina två pizzor före gräddning; en med skinka, lök, paprika, salami och mozarellaost, den andra med kebabkött, paprika, lök och feferoni.

Och här ovan den färdiga kebabpizzan som serverades med kebabsås! Pizzorna blev i storlek ungefär som en barnpizza och en halv räcker gott och väl åt mig så det blev fyra måltider av mina två pizzor. Så gott att kunna äta pizza som smakar i stort sett som riktig pizza! Jag brukar göra pizzasallad också, och ibland även tzatsiki. Jag strimlar vitkål (jag har en mandolin) tunt och kokar upp ½ dl olja, ½ dl äppelcidervinäger och ½ dl vatten som jag kryddat med 1 tsk salt, 1 tsk sukrin (socker eller honung om man vill istället) svartpeppar och pepparmix. Sen häller jag dressingen över vitkålen, blandar och ställer svalt en stund tills salladen kallnat. Det blir den godaste pizzasalladen tycker jag.

1 kommentar:

  1. Och jag kan intyga att pizzorna smakar riktigt bra=)

    /Frida

    SvaraRadera