fredag 7 mars 2014

Laxlasagne med spenat, fetaost och pinjenötter

Detta var alldeles för gott för att undanhålla receptet på! Jag blev irriterad när jag åt lunch för att jag hade tagit med mig för lite mat i matlådan ha, ha. Jag är så glad att det blev en ordentligt stor form så jag fick många måltider av detta. Det här kommer jag verkligen att laga fler gånger! Testa!

Egentligen hade jag tänkt göra en laxpaj men blev istället sugen på någon sorts lasagne, så det blev detta. Jag använde skivad gravad lax för det var vad jag hade i frysen. Det går lika bra att använda kallrökt eller varmrökt lax istället, eller vanlig rå lax men då behövs nog lite salt på fisken. Det som gjorde det lilla extra var pinjekärnorna på toppen.

Min variant på pasta gör jag utan färskost som är en ingrediens i det vanligaste lchf-receptet på pasta som florerar på bloggar. Jag använder oftast en del mjölkprodukter när jag gör pastarätter och tycker därför att det är onödigt att även ha mjölkprodukter i pastan. Till en bakplåtspappersstor pastaplatta vispar jag ihop tre ägg, en halv deciliter vatten, tre matskedar kokosmjöl, ca en till två msk fiberhusk och lite salt. Jag häller ut smeten på bakplåtspapper direkt och smetar ut den med en sked, nästan ända ut till kanten. Sedan lägger jag på ett till bakplåtspapper och trycker ut smeten, och eventuella luftbubblor, ända ut till kanterna med handen och gräddar sedan pastan med båda papperen på i 150 grader ca 10 minuter. Jag brukar göra två pastaomgångar när jag ska göra lasagne. Då blir det en rejäl form, så även denna gång.

Till fyllningen i lasagnen hade jag:
ca 500 g Gravad lax i tunna skivor
1 påse fryst bladspenat 450 g
5 dl creme fraiche
150 g fetaost
200-300 g riven cheddarost (el. Västerbottensost)
salt och peppar
Pinjekärnor

Fräs spenaten i smör och låt svalna lite. Blanda creme fraiche med ca 175 g riven ost och smulad fetaost, smaka av med peppar och ev. salt. Tänk på att både osten och laxen är salt så det behövs kanske inte saltas extra. Blanda i spenaten i creme fraichen. Varva pasta, spenatostsås och laxbitar i en form. Täck med riven ost och strö över pinjekärnor. Grädda i ca 200 grader tills osten och pinjekärnorna fått fin färg och det verkar bubbla överallt.1 kommentar:

  1. A great many people think that its simple to pursue some sort of uncommon eating routine over a brief timeframe, however over a significant lot of time they find that intrigue fades and the terrible abstaining from excessive food intake propensities return.

    SvaraRadera