onsdag 5 februari 2014

Kycklingpaj med ädelost

Jag har kommit fram till att jag förmodligen skulle vara duktigare på att uppdatera här om jag inte kände ett tvång att ha bilder till inläggen. Ingen vill väl läsa en matblogg utan bilder? Jag tycker egentligen att det är roligt att fota men tycker inte det är lika kul att redigera bilderna, särskilt inte matbilder som jag inte riktigt har tålamodet att piffa med över huvud taget för tillfället. Vill ni läsa en blogg med vackra matbilder får ni välja en annan blogg just nu. Det kommer nog mest att vara mobilbilder på denna :-), tur jag har köpt en ny mobil med bättre kamera. Nu över till dagens mat!

Denna måndag blev det kycklingpaj till middag. Lite lyxigt kanske men egentligen hade jag tänkt göra den under helgen men det blev inte. Eftersom en grillad kyckling låg i kylen var jag ju tvungen att laga till nåt av den. Denna kycklingpaj är en favorit som hängt med i många år, med modifierad pajdeg passar den en lchf-kost. En jättebra bjudrätt. Jag vet inte var ursprungsreceptet kommer ifrån, jag har fått det av min mamma som i sin tur har fått det av någon annan. Jag har bjudit icke-lchfare på detta flera gånger och ingen har reagerat över att det inte är vanlig pajdeg med vetemjöl. Jag gör lite olika pajdeg varje gång, denna gång blev det denna:

Pajdeg:
2 dl mandelmjöl
3/4 dl kokosmjöl
1 dl pofiber
½ tsk salt
1 tsk xantan alt. 2 tsk fiberhusk
50 g smör
1 ägg

Blanda det torra och fördela i smöret tills det blir en smulig massa. Blanda i ägget. Om degen blir torr och smulig kan man tillsätta någon matsked vatten. Tryck ut i pajform, nagga och förgrädda en stund i ca 175 grader.

Fyllning:
1 grillad eller stekt kyckling
1 gul lök
1 paprika
1 burk champinjoner (idag hade jag färska + kantareller)
smör att steka i

2 dl creme fraiche
140 g ädelost (jag använder kvibille gräddädel)
1 vitlöksklyfta

Hacka grönsaker, svamp och kyckling. Fräs grönsaker och svamp mjuka i smör. Blanda i kycklingen och lägg fyllningen i pajskalet. Blanda ädelost och creme fraiche med pressad vitlök och fördela över kycklingröran.
Grädda pajen ca 30 minuter i 175-200 grader eller tills den fått fin färg.

Servera med en god sallad.


1 kommentar: